Min diagnos

Vad är hypotyreos egentligen?
Det finns både hypertyreos (överfunktion) och hypotyreos (underfunktion) i sköldkörteln.
Det finns över 59 miljoner drabbade i världen som har hypotyreos, dom flesta är kvinnor i ca 50 årsålder. Trots det här får många helt fel diagnos. Jag gick själv feldiagnosticerad i 4 år.
''Detta beror på att många läkare, även endokrinologer, i allmänhet bara förlitar sig på ett enda test för att avgöra om sköldkörteln fungerar ordentligt – TSH-testet. Utan en noggrann utvärdering av sköldkörtelns funktion kommer många kvinnor att frustrerat lämna sin läkarmottagning med beskedet att deras sköldkörtel fungerar normalt medan den i själva verket inte alls gör det.''

Din sköldkörtel är en liten, 5 cm lång, fjärilsformad körtel placerad i din hals, precis under struphuvudet eller adamsäpplet. Trots att den bara väger mindre än 30 gram påverkar denna viktiga lilla körtel varenda cell och hormon i hela din kropp. Dess huvudsakliga funktion är att reglera din ämnesomsättning och bibehålla en konstant kroppstemperatur.


Vad är hypotyreos?Hypotyreos inträffar när sköldkörteln inte producerar tillräckligt av dom livsviktiga hormonerna T4 och T3. Brist på hormoner leder till att kroppen inte fungerar både psykist och fysiskt. Det finns många saker som kan påverka sköldkörtelns funktion negativt. Om du stressar mycket är det troligt att du har höga nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol blockerar konverteringen av T4 till T3 vilket resulterar i hypotyreos
Vilka är symptomen på hypotyreos?De vanligaste symptomen på hypotyreos är kalla händer och fötter, sköra räfflade naglar, viktuppgång/nedgång, håravfall och trötthet.
Det är dock även vanligt med smärta, dålig koncentrationsförmåga, dåligt minne, hjärndimma, hjärtklappning, huvudvärk, muskel- och ledvärk, svaghet, svullet ansikte och svullna armar och ben, blek hy, oregelbunden mens, heshet och vätskeansamling. Och en massa hundra andra symptom...
Om du har tre eller fler av dessa symptom kan du lida av hypotyreos
Behandling:
Behandlingen är att ge sköldkörtelhormon. Det verkar vara en självklar slutsats att den viktigaste funktionen av sköldkörtelhornom helt enkelt måste vara att åka antalet, och aktiviteten, i mitokondrierna.
Innan du tar något läkemedel för hypotyreos är det viktigt att du har utvärderat din binjurefunktion. Om du har haft problem med höga eller låga nivåer av kortisol är det möjligt att du inte kommer att kunna tolerera medicineringen.
Läs mer här
källhänvisningar: http://mialundin.se/hypotyreos-vad-ar-det-och-vad-kan-du-gora-at-det-2/
http://www.hypo2.info/ - En hemsida som verkligen hjälpt mig! In och läs där om du vill veta mer!!1 kommentar:

Lisa sa...

Hej!
Jag har också hypotyreos, fick det för 12 år sedan.
Hur fungerar livet för dig med sjukdommen?

Kramar