onsdag 10 juli 2013

7 tips till en bättre självkänsla!

För de första så finns de inga direkta lösningar till en bättre självkänsla eller självförtroende. Allt är en process som kommer att pågå hela livet och som man måste arbeta med. Och självklart går det upp och ner hela tiden. Här är några tips som du gradvis kan bygga upp din självkänsla!

1. Ingen är som du. (Och nu tänker du säkert ''men åh det där citatet har man ju hört i åratal...'' -.-). Men tänk efter! Vad har du som inte andra har? Varje människa är unik på sitt sätt. Tänk så fantastiskt du själv faktiskt är! Ditt utséende, din attityd, din personlighet, det är bara du som är DU. Ingen annan kan vara exakt 100% likadan som dig själv.

2. Älska dig själv för den du är! Undvik att lägga en massa krav på dig själv och jämföra dig med andra. Det tar bara onödig energi. Hur kul liv är det egentligen att dag efter dag tänka t.ex ''varför kan inte jag ha lika kropp som modellerna i tidningarna?'' Vet ni om att varje bild är photoshoppad mer eller mindre? Försök istället att intala dig själv att du duger som du är. Det här är jag och jag accepterar mig själv för den som jag är.

3. Ut och rör på dig! Träning frisläpper endorfiner som gör att du känner dig lyckligare. Du minskar även risken för att drabbas av övervikt och/eller olika hjärt-och kärlsjukdomar. En person med en hälsosam livsstil har förmodligen ett bättre självförtroende än en soffpotatis... (Men självklart ska man få ta det lugnt också)

4. Tänk annorlunda. Misslyckas du med något så ska du inte trycka ner dig själv på grund av det. Man kan inte göra allting perfekt hela tiden. Tänk på det som du kan istället! När du lyckas med något så ska du beundra och belöna dig själv för det. Allvarligt talat.. Peppa dig själv!

5. Lev de livet som du själv vill leva. Det finns personer som tillbringar hela sitt liv till att försöka tillfredsställa andras behov. Men det är bara du som vet vad du är intresserad och inspirerad av. Det är ditt liv och dina val! Våga säg nej till saker som du inte vill.

6. Gör en bra övning för självkänslan. Skriv ner alla egenskaper som du gillar hos andra människor. T.ex bra sinne för humor, ärlighet, eller förmåga att tala inför folk. Gör listan så lång du kan. Och vad har du fått fram nu? Jo, en lista över vem du själv vill vara. Så ta en av egenskaperna varje dag och använd på något sätt. När du har betat av hela listan så kommer du att känna dig starkare i dig själv.

7. Sätt allt som händer i rätt perspektiv. Om något händer som påverkar din självkänsla negativt eller om du gör bort dig så är det lätt att man tänker för mycket på det eftersom man har fel perspektiv. Istället för att trycka ner dig själv så tänk: kommer det här att vara en stor sak om 5 år? Förmodligen så tänker du då ett klart nej. Du kommer förmodligen inte ens att komma ihåg så mycket av händelsen då. Så chilla! :D

Inga kommentarer: